2025-03-24

Nu begynder kortlægning af undergrunden på land ved Kalundborg

I morgen igangsætter CO2 Storage Kalundborg kortlægningen af undergrunden på land. Undersøgelserne skal afklare, om der på sigt kan lagres CO2 i undergrunden for at mindske klimaforandringerne.

Mandag d. 24. marts tager CO2 Storage Kalundborg et afgørende skridt på vejen mod at afklare, om der sikkert og permanent kan lagres CO2 dybt nede i undergrunden ved Kalundborg.

Det sker, når de første køretøjer bevæger sig ud i undersøgelsesområdet, og med vibrationsudstyr genererer lydbølger ned i undergrunden. Lydbølgerne reflekteres tilbage fra de forskellige lag i undergrunden og opfanges af små gule geofoner på jordoverfladen. Dermed kan der dannes et præcist kort af geologien i undergrunden.

”Det er en vigtig milepæl for os, og vi ser virkelig frem til at komme i gang med arbejdet. Der skal være sikkerhed for, om undergrunden egner sig til lagring af CO2 eller ej. Vi har ingen interesse i at lagre CO2, hvis ikke det kan gøres sikkert og forsvarligt”, siger Ulrik Olbjørn, Projektchef, CO2 Storage Kalundborg.

I løbet af denne uge skal undergrunden ved Havnsø, på Nekselø og ved Saltbæk Vig undersøges. Kortlægningsarbejdet ventes at fortsætte i resten af undersøgelsesområdet i løbet af april.

Mens kortlægningen af undergrunden på land altså begynder i morgen, har undersøgelserne på vandet været i gang siden fredag d. 7. marts. Der er gode fremskridt i undersøgelserne på vandet, og de forløber hidtil som planlagt.

Store ligheder med tidligere undersøgelser

Det er ikke første gang, undergrunden ved Kalundborg undersøges med køretøjer og geofoner. Det skete også, da De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) kortlagde undergrunden for et par år siden.

Undersøgelserne der begynder nu, vil til forveksling ligne undersøgelserne fra GEUS. Forskellen er, at CO2 Storage Kalundborgs undersøgelser vil være grundigere, så kan laves et detaljeret 3D-kort af undergrunden.

”Det er for tidligt at fastslå, om der sikkert og permanent kan lagres CO2 her i området. Hvis det er tilfældet, vil det være et stor bidrag til Danmarks klimaambitioner. Men først skal det afklares, om undergrunden egner sig,” siger Ulrik Olbjørn.

Kortlægningen af undergrunden ventes at fortsætte frem til efteråret, mens hele undersøgelsesperioden løber over de næste fire år.

 Herefter kan de danske myndigheder beslutte, om undergrunden er velegnet til sikker og permanent lagring af CO2, som kan levere et stort bidrag til de danske klimaambitioner.

Mange aftaler med lokale lodsejere gør det muligt at begynde

Kortlægningen af undergrunden begynder, efter der er indgået en lang række aftaler med lokale lodsejere i området.

 ”Vi vil gerne kvittere for den gode dialog, vi har med de mange lodsejere i området. Det sætter vi stor pris på, og vi kommer til at fortsætte dialogen fremadrettet. Det var dejligt at se så mange ved vores Åbent Hus søndag d. 16. marts, hvor vi fik mulighed for at vise køretøjer og geofoner frem for de mange deltagere”, siger Ulrik Olbjørn.

I takt med at undersøgelserne skrider frem, vil CO2 Storage Kalundborg fortsat opsøge dialogen med lokale lodsejere i området.

Undersøgelserne på land og på vandet gennemføres af den polske entreprenør Geofizyka Toruń, der har mere end 50 års erfaring med sikker og præcis kortlægning af undergrunden i store dele af verden. Med avancerede teknologier, sikkerhed og fokus på kvalitet har Geofizyka Toruń kortlagt undergrunden i mere end 50 lande på 5 kontinenter.