Spørgsmål og svar
Udforsk temaerne nedenfor og få svar på ofte stillede spørgsmål alt fra projektets tidslinje, undersøgelser og formål.
Bliv klogere på projektet
Hele vejen rundt
Seismiske undersøgelser, geologiske formationer, undergrundens egnethed. Der er meget teknik og videnskab i at undersøge et potentielt CO
Derfor har vi herunder samlet en række temaer, så du kan blive klogere på CO
Andre gode steder at besøge
Find mere viden
Der er masser af tilgængelig viden om geologiske undersøgelser af potentielle CO
Er du interesseret i at vide mere om CO
Hvis du vil vide mere om miljøvurderingen bag udpegningen af områder til potentiel CO
Vil du vide mere om miljø- og sikkerhedsaspekter ved fangst og lagring af CO
Processen
CO
Forundersøgelser: Myndighederne gennemfører deres forundersøgelser for at identificere egnede områder til CO
Efterforskningslicens: Giver ret til at undersøge muligheden for CO₂-lagring. Undersøgelserne kan vare i op til 6 år, med mulighed for en forlængelse på yderligere 10 år. Efterforskningen sker på baggrund af myndighedernes forundersøgelser. CO
Lagringslicens: Tillader CO₂-lagring i drift i en periode på op til 30 år.
Lukning af lager: Efter lukning skal lageret overvåges i 20 år, hvorefter ansvaret overgår til staten.
Et godt kendskab til lageret og dets geologiske forhold er en forudsætning for at kunne igangsætte potentiel CO
Vores opgave er at undersøge, om det er muligt og sikkert at lagre CO
CO
Vi forventer at vores undersøgelsesprojekt varer de kommende fire år, hvor vi vil udføre flere forskellige undersøgelser, som falder i tre hovedfaser. Kortlægningsfasen, udforskningsfasen og testfasen. Vi begynder med kortlægningsfasen, og når det er afsluttet begynder udforsknings- og testfasen, der kører parallelt. Vi kommer løbende til at dele resultaterne af undersøgelserne med myndighederne, som i sidste ende skal afgøre om området er egnet til sikker lagring af CO
Vi kommer ikke til at lagre CO
Sikkerheden
Hvis man skal lagre CO
Undersøgelserne, vi skal lave, medfører ikke sikkerhedsrisici for mennesker eller miljø, udover hvad der normalt kan forventes ved denne type arbejde.
Kortlægning, boring og testlagring sker under kontrollerede forhold og med kontinuerlig overvågning og måling af de underjordiske forhold. Vi kommer ikke til at lagre CO
Nej, vores undersøgelser udføres under strenge sikkerhedsforanstaltninger som løbende overvåges, så sikkerheden for mennesker og miljø opretholdes gennem hele projektet.
Risikoen vedrørende CO
Det er dog stadig vigtigt at tage de nødvendige forholdsregler og grundigt undersøge forholdene, før en eventuel CO
Vi kommer til at leve op til alle krav og retningslinjer fra myndighederne i forbindelse med undersøgelserne, og vi tager alle nødvendige forholdsregler for at sikre, at vores undersøgelser ikke medfører skader. Vores aktiviteter overvåges løbende nøje, og vi følger alle relevante miljøstandarder og reguleringer på området.
Lageret, der skal undersøges, ligger ca. 1.400 under jordens overflade under store og tykke formationer af blandt andet sten og ler, som fungerer som en tyk kappe over lageret.
Hverdagen
CO
Den væsentligste påvirkning af omgivelserne relaterer sig til vores testanlægs pladskrav og de gener, der kan opstå i form af støj og trafik.
Som borger vil man under hele projektet også kunne få fat i os direkte for at stille spørgsmål. Du kan finde kontaktinformationer her på siden.
Vi kan ikke undgå, at der i visse perioder vil være mere trafik og støj i forbindelse med vores undersøgelsesprojekt, men vi vil gøre vores bedste for at minimere eventuelle gener mest muligt – og løbende informere om vores arbejde.
I projektets kortlægningsfase, som begynder i starten af 2025, vil vi i det første ca halve år være synlige med specialdesignede køretøjer, der bevæger sig rundt på vejene i området for at foretage den nødvendige kortlægning. Køretøjerne vil bevæge sig i et område der omtrent strækker sig fra Nekselø til Saltbæk i nord og fra Jorløse til Knabstrup i syd. Vi forventer, at der bliver behov for 5-10 køretøjer i den periode.
Senere etablerer vi to testanlæg så det bliver muligt at udforske undergrunden nærmere. Vi forventer, at de to testanlæg hver dækker et område på ca. 100 x 100 meter. Det er endnu for tidligt at fastslå, hvor de to testanlæg skal etableres, da det afhænger af resultaterne fra kortlægningsfasen. Når undersøgelsesfasen er færdiggjort, vil de to testanlæg blive nedlagt og områderne genetableret.
Hvis det viser sig, at der sikkert kan lagres CO
Erfaringerne
For mange vil det at undersøge underjordiske strukturer som et potentielt CO
Teknologierne der ligger til grund for vores undersøgelsesprojekt er velkendte og afprøvet i både ind og udland gennem en længere årrække. Det er en veldokumenteret fremgangsmåde, som har været anvendt i mange år.
Bag CO
Klimaet
I Danmark har vi opstillet nogle ambitiøse klimamål. I 2030 skal vi have reduceret vores udledninger af drivhusgasser med 70 procent i forhold til 1990. I 2050 er det målet, at Danmark skal være et klimaneutralt samfund, som ikke udleder mere CO
For at nå disse mål er der brug for en række forskellige teknologier, f.eks. vind, solceller, brint - og CO
Modsat mange andre lande har Danmark en undergrund, der egner sig til lagring af CO
Hvis det viser sig, at der kan lagres CO
Selve undersøgelsesprojektet leverer ikke CO2-reduktioner, da vi ikke skal lagre CO2 som en del af undersøgelserne.
Hvis der bliver muligt at lagre CO2 i området ved Kalundborg, kan der – på baggrund af de nuværende oplysninger lagres betydelige mængder CO2 om året og dermed levere et markant bidrag til indfrielsen af de danske og europæiske klimaambitioner.
Lagring af CO
Nej. Der er både brug for at lagre CO
I flere industrier er det lige nu meget udfordrende eller endda umuligt at undgå CO
Kontakt eller forespørgsler?
Vi står til rådighed hvis du har spørgsmål til projektet.
Partnerne bag CO
Bag CO