2025-03-07
CO₂ Storage Kalundborg sætter gang i undersøgelser på vandet
I dag starter kortlægningen af undergrunden ved Kalundborg, så man kan finde ud af, om der kan lagres CO₂ langt nede i jorden for at mindske klimaforandringerne.
Der har været stor aktivitet på havnene i Kalundborg-området de sidste uger. Her er der gjort klar til at begynde undersøgelserne af undergrunden, og nu kan første del af det grundige arbejde starte.
Arbejdet skal give stor indsigt i undergrunden, så det bliver muligt at afklare, om der sikkert og permanent kan lagres CO₂ ca. 1.400 meter under jordens overflade.
”Det er afgørende, at vi får et indgående kendskab til undergrunden, og vi går meget grundigt til værks. Vi skal levere et detaljeret datagrundlag til myndighederne, så det kan besluttes, om undergrunden egner sig til sikker og permanent lagring af CO₂ . Hvis det er tilfældet, kan det levere et stort bidrag til Danmarks klimaambitioner”, siger Ulrik Olbjørn, Projektchef, CO₂ Storage Kalundborg.
Hydrofoner opfanger lydbølger fra undergrunden
Cirka 2.000 hydrofoner er blevet placeret i vandoverfladen i Nekselø Bugt, og i dag begynder fem mindre skibe undersøgelserne ved at sejle rundt på vandet.
Fra skibene sendes der lydbølger ned i undergrunden, som reflekteres tilbage til hydrofonerne på vandets overflade. Dermed kan der laves et nøjagtigt 3D-kort, som giver stor indsigt i, hvordan undergrunden i området ser ud.
”Der skal laves et præcist billede af, hvordan der ser ud hele vejen ned til 1.400 meters dybde. Med lydbølger bliver undersøgelserne skånsomme og tager hensyn til både natur og miljø”, siger Ulrik Olbjørn.
Undersøgelserne gennemføres af den polske entreprenør Geofizyka Toruń, der har mere end 50 års erfaring med sikker og præcis kortlægning af undergrunden i store dele af verden. Med avancerede teknologier, sikkerhed og fokus på kvalitet har Geofizyka Toruń kortlagt undergrunden i mere end 50 lande på 5 kontinenter.
Undersøgelserne udføres kun i områder, hvor det er godkendt af myndighederne under hensyn til miljø og natur. Der udføres foreløbigt ikke undersøgelser i det område, hvor Miljøstyrelsen har udstedt dispensation inden for strandbeskyttelseslinjen.
Undersøgelser på land begynder snart
Kortlægningen af undergrunden på vandet er altså første skridt i undersøgelserne. Inden længe starter undersøgelserne også på land, og der er allerede udsat geofoner flere steder.
Geofonerne på land skal indsamle lydbølger, der reflekteres tilbage fra de forskellige lag i undergrunden. På land laves lydbølgerne med vibrationskøretøjer, der langsomt kører rundt i området.
CO2 Storage Kalundborg er i tæt dialog med lodsejere i området, hvor der er indgået en lang række aftaler om, at undersøgelserne kan udføres.
Denne fase i kortlægningen af undergrunden fortsætter frem til efteråret, mens hele undersøgelsesperioden løber over de næste fire år.
Herefter kan de danske myndigheder beslutte, om undergrunden er velegnet til sikker og permanent lagring af CO₂ , som kan levere et stort bidrag til de danske klimaambitioner.